Bloemen nieuws
Posted in

Bloemen schuin afsnijden

bloemstuk voorjaar - Bloemschikken - door Florali Creations - Delft-Gerrit de Heus
Posted in

Bloemen schuin afsnijden is onzin of moet ik wel juist bloemen schuin afsnijden.

Een bloem heeft veel kleine “kanaaltjes” die zorgen voor de water toevoer.
Als deze kanaaltjes beschadigd zijn of dicht gegroeid is zal de bloem minder water en voedingstoffen opnemen waardoor de steel zal indrogen en de bloem slap zal gaan hangen.

Er zijn zoveel verschillende soorten bloemen en verschillende soorten stelen.  Zo heb je bvb de tulp (met een waterachtige steel) deze steel drinkt door alle vaatjes, en dus maakt het inderdaad niet uit of je deze schuin afsnijd. Het zelfde verhaal met de gerbera, een holle steel.
Maar een Roos of een Hortensia daar in tegen hebben een houten steel. Deze vaatjes kunnen alleen drinken door het “witte goedje” wat in de stelen te vinden is. De houten omhulsel is ter bescherming van het “witte goedje”. En zo hebben we voor elke bloemensteel soort wel een op of aanmerking.

Het schuin afsnijden is voor bloemen dus echt wel van belang. En je zal dan ook altijd het advies van de bloemist krijgen om alle stelen goed schuin af te snijden.

Wanneer je de bloemen schuin afsnijd heb je wel degelijk een grotere oppervlak gecreëerd voor de wateropname. En komt er dus meer maar ook gemakkelijker de juiste voedingstoffen binnen om de bloem optimaal te laten bloeien.
Het kan wel is voorkomen dat de bloem toch slap begint te hangen (wellicht zit er dan ergens een kneuzing in de steel waardoor de bloem zichtzelf beschermt en weer dicht is gegroeid) Als je ziet dat de bloem toch weer slap hangt probeer de bloem als nog goed schuin af te snijden boven de kneuzing in de steel je zal zien dat de bloem weer op kan trekken.

Wanneer je een recht afknipt, is de opname vele malen minder. Hierdoor kan door je goed bedoelde wond toch te weinig zijn voor je bloem die gaat slaphangen. Dus bloemen altijd schuin afsnijden! 

 

“Waarom mag ik bloemen niet knippen, Ik heb zo’n handige keukenschaar?”

Vaak is een gebruikte schaar ook nog is een botte keukenschaar en door deze te gebruiken drukt je de celwanden tegen elkaar kapot. Hierdoor lijk het of je een opening gemaakt hebt voor de waterkanalen, maar het tegendeel gebeurt. Gebruik dus liever een (wel scherp) mesje.

De snoeischaar waar bloemisten mee werken, is enkel bedoeld dat de bloemen die die dag water krijgen. Ze hebben een hoge omloopsnelheid en elke dag weer verse bloemen.

Een snoeischaar is voor een versproduct waar je snel mee moet werken, Als je thuis extra lang wil genieten van je bloemen snij de bloemen eenmaal thuis gekomen schuin af , vlak voor je de bos in het water zet.
Bloemen groeien en bloeien, en op het moment dat er geen water door de stelen heen gaat droogt de steel in en zal de wond sluiten.

Ook al ben je zo thuis, nog geen 5 min… de schuin afgesneden steel zal snel dicht groeien. De steel vindt water en voedingstoffen erg fijn, maar bacteriën etc. niet. Hierdoor gaat hij liever wanneer een wondje aan de steel zit, als een gek aan het werk om het wondje dicht te maken. Op en top zelfbescherming! nadat je bloemen schuin hebt afgesneden, direct op het water zetten. en dus niet wachten totdat je thuis bent.

 

Het is dus eventjes een werkje dat schuin afsnijden.. maar zo de moeite waard! Want slap hangende bloemen dat wil niemand! Bloemen hebben water nodig om voedingstoffen om te kunnen nemen. Een goede wond maak je enkel met een scherp mesje of bloementool. En een wond van zo’n twee centimeter maak je pas, wanneer je alles klaar hebt staan zodat bloemen direct in het water kunnen.

bloemstuk voorjaar - Bloemschikken - door Florali Creations - Delft-Gerrit de Heus

Winkelwagen 0